7. ročník soutěže v psaní na klávesnici pro zrakově postižené žáky a studenty - Praha, 7.11.2013

7. ročník soutěže v psaní na klávesnici pro zrakově postižené žáky a studenty, kterou ve spolupráci s oddělením Státního těsnopisného ústavu pořádá každý rok Gymnázium pro zrakově postižené a Střední odborná škola pro zrakově postižené, Praha 5.

 

Článek Martina Bočka, studenta 4. ročníku:

Dne 7. listopadu 2013 se konal již 7. ročník soutěže v psaní na klávesnici pro zrakově postižené žáky a studenty, kterou ve spolupráci s oddělením Státního těsnopisného ústavu pořádá každý rok Gymnázium pro zrakově postižené a Střední odborná škola pro zrakově postižené, Praha 5.

Této soutěže jsem se účastnil i já. Opravdu, příprava na tuto soutěž mě stála velké úsilí, věnoval jsem velké množství každodenního psaní k tréninku, abych dosáhl co nejlepšího výkonu.
Na soutěž jsem jel já, má paní asistentka a pan ředitel naší školy. Vyjížděli jsme asi ve čtvrt na sedm ráno a přijeli jsme na místo určení asi ve třičtvrtě na devět, takže díky tomu jsme měli spoustu času.
V 09:00 začalo slavnostní zahájení soutěže. Všichni jsme byli představeni, uvítali nás. Byli tam soutěžící z Prahy, Plzně, Brna, Slovinci a Slováci. Zahájení trvalo asi pět minut.
Když představování skončilo, šli jsme do občerstvovací místnosti. Tady jsme si mohli dát čaj, kávu, ale byly zde i buchty, křupky a jiné pamlsky. Od konce slavnostního zahájení asi po chvíli se začalo soutěžit. Soutěžilo se ve skupinkách po čtyřech lidech, já jsem šel na řadu asi v 10:45.
Když jsem byl zavolán, šla se mnou i má paní asistentka, aby mi diktovala text z předlohy, kterou jsme obdrželi již v soutěžní místnosti. Vše jsme si měli připravit, paní asistentka mi pomohla s notebookem, spustil jsem ho a počkal jsem, až mi naběhne, každý dostal tolik času, kolik potřeboval. Když jsme byli všichni připraveni, dostali jsme čas na rozepisování, který byl také individuální podle toho, jak to každý potřeboval. Rozepisovali jsme se již ze soutěžní předlohy.
Když jsme byli rozepsaní a připravení soutěžit, odstartovali nám čas a my jsme začali psát. Soutěžilo se celkem deset minut. Po deseti minutách byla soutěž ukončena a skupinka opustila soutěžní místnost.
Mohu s klidem říci, že jsem nebyl ani trochu nervózní, vůbec jsem si neuvědomoval, že proti někomu soutěžím.
Vyhlašování výsledků proběhlo ve 14:15hod. Přiznám se, že při vyhlašování jsem byl celkem nervózní, protože jsem vůbec nevěděl, jak to dopadne. Závěr je takový, že jsem třetí z celkového počtu 41 soutěžících.
Myslím si, že jsem se hodně připravoval, pocity, které jsem měl, když jsem si šel pro medaili nemohu vůbec popsat, mám z toho velkou radost, protože jsem dosáhl výkonu, se kterým jsem vůbec nepočítal.

 

Martin Boček

student 4. ročníku SOŠ a SOU Jindřichův Hradec

Foto: 

diplom0001.pdf (pdf, 1.9 MB)

    IMAG0615.jpg

Vytisknout